En jobklausul er en aftale om, enten at virksomheder ikke ansætter hinandens medarbejdere eller at virksomheder aftaler med nøglemedarbejdere, at de i tilfælde af opsigelse ikke tager kolleger med sig. Konsekvensen af en jobklausul er, at den hindrer eller begrænser en medarbejders mulighed for at blive ansat i en anden virksomhed.
I forbindelse med at ansættelsesklausulloven trådte i kraft den 1. januar 2016, blev jobklausulloven samtidig ophævet og der blev fra denne dato indført et forbud mod fremadrettet at indgå jobklausuler.
Jobklausuler, der inden da gyldigt var indgået i overensstemmelse med reglerne i den dagældende jobklausullov, kunne dog opretholdes i en 5-årig periode frem til den 1. januar 2021. Eftersom perioden er udløbet nu, er jobklausuler fra før 1. januar 2016 endeligt bortfaldet og de kan dermed ikke håndhæves.
Forbuddet mod jobklausuler gælder ikke i forbindelse med virksomhedsoverdragelser, hvor en jobklausul lovligt kan indgås og opretholdes indtil 6 måneder efter indgåelsen af jobklausulen, uanset om forhandlingerne resulterer i en virksomhedsoverdragelse eller ej. Medarbejderne skal dog have mindst 3 måneders anciennitet, før de kan blive omfattet. Reglerne findes i ansættelsesklausulloven.
Det er tillige muligt at aftale jobklausuler for vikarer i overensstemmelse med reglerne i vikarloven, hvorefter et vikarbureau har mulighed for at kræve en rimelig kompensation fra en brugervirksomhed, der ansætter en udsendt vikar.
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at vide mere: