Rettighedshavere skal nu sige fra, hvis ikke deres værk skal anvendes i kunstig intelligens

Ny bestemmelse i ophavsretsloven gør det muligt at udvikle AI-værktøjer – har du som rettighedshaver brug for rådgivning om, hvilke konsekvenser det får for dig?

Ophavsretslovens § 11 b gør det nu muligt for enhver at foretage tekst- og datamining af materiale, som er lovligt tilgængeligt.

AI-værktøjer, som ChatGPT, er bl.a. lavet ved at indsætte en mængde information i programmet. Dette kan f.eks. være data indeholdende informationer om 2. verdenskrig. Efter indsættelse af disse data, er værktøjet i stand til at svare på spørgsmål relateret til 2. verdenskrig.

Forskellige databaser, tekstsamlinger, billeder mv. har det tilfælles, at der er en ophavsperson, som i sin tid har kreeret værket. Den ophavsretlige beskyttelse betyder i udgangspunktet, at det ikke er lovligt at kopiere materialet uden rettighedshaverens samtykke.

Den bagvedliggende teknologi bag AI-værktøjer forudsætter, at der sker en kopiering af den data, som indsættes i programmet, hvilket som udgangspunkt derfor ville være ulovligt – i hvert fald uden rettighedshaverens samtykke.

Ophavsretslovens § 11 b gør det nu muligt at udvikle disse teknologier, da tekst- og datamining (som er fremgangsmåden ved AI-værktøjer), bliver lovligt, såfremt følgende to betingelser er opfyldt:

1. Adgangen til materialet skal være lovlig

Denne betingelse vil typisk være opfyldt, hvis materialet er offentliggjort for almenheden online.

2. Rettighedshaveren må ikke udtrykkeligt have forbeholdt sig retten til at foretage tekst- og datamining

I forbindelse med offentliggørelsen kan rettighedshaveren for eksempel have skrevet i betingelserne, at denne ret forbeholdes. Det kan også fremgå mere direkte af selve offentliggørelsen. Der gælder i øvrigt en undtagelse til denne anden betingelse for forskningsorganisationer og kulturarvsinstitutioner.  Disse må altid foretage tekst- og datamining, hvis der er lovlig adkomst til materialet, jf. Ophavsretslovens § 11 c, stk. 1.

Den nye regel kan ende med at få stor betydning for udviklingen af AI-værktøj, da Ophavsretslovens § 11 b potentielt åbner større mulighed for, at flere kan være med i AI-værktøjsudbuddet. Hvis du som rettighedshaver til ophavsretlig beskyttet materiale er i tvivl om, hvad ovenstående har af betydning for dig, så kontakt advokatfuldmægtig Benjamin Silberbrand Gehrt på bg@orato.dk eller tlf. 93102287.

Benjamin Silberbrand Gehrt, Advokatfuldmægtig
Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.